Citytrip Nice

Bezienswaardigheden

Het Zuiden van Frankrijk is een prachtige streek om te vertoeven. De bezienswaardige steden wisselen zich hier af met prachtige stranden waar de rich & famous elk jaar opnieuw naar hartenlust op vertoeven. Eén van de bekendste namen aan de Franse Côte d’Azur is ongetwijfeld Nice. Deze prachtige stad met haar fabelachtige promenade en haar uitnodigende stranden mag zich zelfs één van de populairste plaatsen van het land noemen. Ben jij ook van plan om een bezoek te brengen aan Nice en wil je graag tijdens je verblijf een beetje cultuur opsnuiven? Dan zijn deze bezienswaardigheden het ontdekken absoluut meer dan waard.

Nice bezoeken – de ervaring
Alvorens we de bezienswaardigheden van de stad opsommen is het misschien belangrijk om mede te delen dat Nice een heerlijke stad is om door te slenteren. Tijdens deze stadswandelingen kom je de meeste hoogtepunten zelf tegen. Sterker nog: je ontdekt je eigen bezienswaardigheden en herinneringen. Via een kluwen van smalle steegjes in de oude stad kom je uit op stadsparken en leuke pleinen. In het hoogseizoen is er veel bedrijvigheid in de stad. Fonteinen zorgen voor de nodige afkoeling bij jong en oud, het strand ligt vol zonnebaders en in de binnenstad zoeken toeristen schaduw op. Hoge historische gebouwen blokkeren de zon en terrasjes zitten afgeladen vol. Enkele impressies:

 

Port Lympia
De prachtige, monumentale haven van Nice is voor veel bezoekers één van de belangrijkste redenen om een bezoek te brengen aan deze plaats. De nu zo indrukwekkende haven was in haar beginperiode niets meer dan een drassig en moerassig dal. Het waren Karel Emanuel III en ingenieur Filippo Nicolis die er omstreeks het jaar 1748 verandering in brachten. Vandaag mag de haven van Nice zich één van de mooiste en tevens ook meest mondaine van heel Europa noemen. Dit wordt niet alleen gerealiseerd door de prachtige boten die er steevast zijn terug te vinden, maar ook door de magnifieke Venetiaanse panden. Even vertoeven op één van de uitnodigende terrassen in Port Lympia is dan ook zeker en vast een aanrader!

Promenade des Anglais
Wie Nice zegt heeft het veelal ook meteen over de prachtige Promenade des Anglais. Op deze beroemde promenade heerst altijd een aangename drukte, niet in het minst tijdens het weekend. Onder de promenade begint bovendien het strand waardoor er tijdens de zomermaanden een erg gezellige, haast feestelijke sfeer heerst. Loop over de promenade richting de oude stad van Nice en je zal meteen ook kennis kunnen maken met een andere bezienswaardigheid, namelijk het stadspark Jardins Albert I.

Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain (MAMAC)
Meteen naast het Nationale Theater van Nice is het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain (MAMAC) terug te vinden. Het complex beschikt over een opvallende, futuristische stijl en huisvest heel wat ronduit bijzondere kunstwerken. Wat veel mensen niet weten is dat het museum ook over een mooi dakterras beschikt. Je kan hier niet alleen genieten van lekkere drankjes, daarnaast is ook het uitzicht op de omgeving werkelijk fantastisch te noemen. Het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain (MAMAC) is gelegen aan de Promenade des Arts waar ook nog verschillende andere bezienswaardigheden zijn terug te vinden.

Parque de la Colline du Château
In een ver verleden moet op deze heuvel boven Nice een prachtig kasteel hebben gestaan. Daar kwam echter verandering in toen ze in het jaar 1700 werd verwoest. Deze verwoesting heeft er echter niet voor gezorgd dat deze plaats het bezoeken niet meer waard is, in tegendeel. Op vandaag nodigt het Parque de la Colline du Château uit om er te vertoeven in een heerlijk groen park welke is voorzien van een leuke speeltuin voor de kinderen en een bijzonder mooie waterval. We durven bovendien gerust te stellen dat het uitzicht over Nice en haar omgeving nergens zo mooi is als vanaf deze heuvel!

La Cathédrale Sainte-Réparate
In de oude stad van Nice vinden we La Cathédrale Sainte-Réparate terug. Het eerste deel van de kathedraal werd reeds gerealiseerd in de dertiende eeuw. De grootste renovaties en aanpassingen werden echter doorgevoerd in het jaar 1649. Vanaf dit ogenblik begon het gebouw haar barokke uitstraling te verkrijgen. La Cathédrale Sainte-Réparate is niet alleen van buitenaf de moeite waard, ook de relatief rijke decoratie van het interieur is interessant om te aanschouwen. Tijdens een bezoek aan de oude stad mag dit gebouw dan ook zeker en vast niet op je planning ontbreken.

Course Saleya
Nice is een fantastische stad voor de culinaire liefhebber. Eén van de belangrijkste plaatsen van Nice op dit vlak is ongetwijfeld de Course Saleya. Tijdens de dag kan je hier een groot aantal kraampjes terugvinden die de meest uiteenlopende producten en artikelen verkopen. Het gaat hierbij onder meer om niet alleen etenswaren, maar ook om bloemen, souvenirs, etc. Bij het ingaan van de avond verandert deze plaats echter in één klap in een groot openlucht restaurant. Niet alleen zijn hier de meest uiteenlopende keukens vertegenwoordigd, daarnaast is er ook voor ieders budget wat wils beschikbaar.

Place Garibaldi
Op de grens van het oude en nieuwe centrum van Nice vinden we het historische Place Garibaldi terug. Dit prachtige plein heeft haar naam te danken aan Giuseppe Garibaldi die er tevens over een standbeeld beschikt. Dit is echter lang niet de enige reden waarom het de moeite waard is om dit plein te ontdekken. De aanblik van de prachtige, barokke gekleurde panden die hier zijn terug te vinden leveren je namelijk beslist heel wat mooie foto’s op.

Ruïnes van Cemenelum
Wie meer te weten wil komen over de geschiedenis van het hedendaagse Nice kan daarvoor het best een bezoekje brengen aan het archeologisch museum van de stad. Niet alleen het museum laat je kennismaken met de roemrijke historie van deze plaats, wat bovendien ook te denken van de Ruïnes van Cemenelum die hier zijn terug te vinden? Op regelmatige basis worden er hier bovendien interessante tentoonstellingen georganiseerd die telkens uiteraard over een link met de archeologie beschikken. Het Archeologisch Museum van Nice is gelegen in de Cimiez wijk.

Palais Lascaris
Je kan er tijdens een bezoek aan de oude stad van Nice absoluut niet omheen, het prachtige en bovendien statige Palais Lascaris. Het paleis behoorde in het verleden toe aan de bekende en bovendien zeer rijke Vintimille-Lascaris familie. Op vandaag is ze echter eigendom van de stad Nice en vervult ze de functie van muziekinstrumenten museum. Misschien niet het meest hippe museum, maar wel zeker een bezoekje waard. Je kan hier namelijk unieke instrumenten terugvinden die hebben toebehoord aan onder meer William Turner, Giovanni Tesler evenals Sebastien Erard.

Kaart Nice

Een opsomming van bezienswaardigheden in een stad is eigenlijk nietszeggend. De beste manier om dit alles te verkennen is uiteraard door zelf even af te zakken naar Nice. Het is een eerder kleine stad en de hoogtepunten situeren zich allen vlakbij elkaar. Dankzij een fikse wandeling doorheen de stad komt men ze automatisch tegen. Niet onbelangrijk is om ook even de omgeving van Nice te bekijken. In de onmiddellijke omgeving kan men enkele pareltjes opmerken. Dankzij wat pendelwerk is het een gemakkelijke klus om deze plekken te bereiken. Neem de overige informatie op deze site eens door en maak er een onvergetelijke Nice citytrip van.